امروز سی و یکمین دوره بازیهای المپیک در ریو صورت رسمی آغاز خواهد شد به همین منظور سعی شد نگاهی به حضور ورزشکاران میانه ای در ادوار المپیک داشته باشیم.
تاریخچه بازیهای المپیک
بازی های المپیک به جشنواره های ورزشی گفته می شود که به عقیده تاریخ نویسان اولین بار در یونان باستان انجام می شد و در اواخر قرن 19 میلادی مجدداً احیا شد.
المپیا دشتی است واقع در کشور یونان در اروپا که به ثبت میراث جهانی یونسکو نیز رسیده است. شرکت کنندگان مسابقات المپیک تنها مردانی بودند که وقت و ثروت کافی به منظور پرداختن به ورزش را داشتند.
بازی های المپیک باستان از سال 776 بیش از میلاد آغاز و تا سال 394 بعد از میلاد ادامه داشت
از سال 394 بعد از میلاد که بازی های المپیک تعطیل شد تا سال 1896 میلادی این مسابقات به دست فراموشی سپرده شد و المپیا نیز در زلزله ای مهیب کاملاً از بین رفت.
در سال 1896 کنگره المپیک تشکیل شد و کویرتن مورد حمایت کشورهای شرکت کننده قرار گرفت در این کنگره قرار شد بازی های المپیک در هر 4 سال یک بار در یکی از کشورهای بزرگ برگزار شود و کمیته ای به نام کمیته بین المللی المپیک به نظارت کامل و دقیق بر بازی ها داشته باشد، تشکیل گردد و این گونه شد که بازی های المپیک در سال 1896 دوباره در آتن از سر گرفته شد.
بر اثر جنگ جهانی دوم و آثار آن، بازی ها در سه دوره تعطیل شد تا اینكه در سال 1948 دوره دیگری از بازی ها در بریتانیا برگزار شد.
تاریخچه حضور ایران در المپیک
کاروان ورزشی ایران برای نخستین مرتبه در المپیك 1948 لندن حضور یافت و پس از آن رقابت ها به طور مستمر در تمامی دورههای المپیك به استثنای سالهای 1980 و 1984(به علت جنگ تحمیلی )شرکت كرده است.
ایران در این بازی ها تاکنون تنها در رشته های کشتی آزادو فرنگی، وزنه برداری ، تکواندو و دوومیدانی صاحب مدال شده است.
تاریخچه حضور میانه ای ها در المپیک
حضور ورزشکاران مختلف از رشته های متنوع نام میانه را پرآوازه کرده است و گاهی حضور دو ورزشکار نشان از استعداد والای جوانان میانه دارد که حمایتمسئولین را می خواهد.
مطمئناٌ 44 سال حضور مداوم ورزشکاران رشته های مختلف از یک شهرستان نمی تواند اتفاقی یا بر اساس رابطه باشد.
در ادامه به سابقه حضور ورزشکاران میانه ای در معتبرترین رخداد ورزشی جهان می پردازیم:
1972- مونیخ –(بیستم)
شروع حضور ورزشکاران میانه ای در المپیک،جایی که غلامحسین کوهی از یک روستا به نام آچاچی در مسابقات ملی و بین المللی چنان خوش درخشید که در 21 سالگی بهمراه تیم ملی دوچرخه سواری راهی المپیک بیستم شد.
نام این ورزشکار همیشه در تاریخ ورزش میانه خواهد درخشید،کسی که 44 سال پیش با کمترین امکانات به بالاترین سطح رقابت ها در جهان رسید،این دوچرخه سوار ارزنده ایران و میانه طلسم عدم حضور ورزشکاران میانه ای در المپیک را بعد از 24 سال شکست تا اولین میانه ای حاضر در المپیک باشد و از این حیث و بسیاری جهات دیگر قابل احترام است.
1976 – مونترال-(بیست و یکم)
دوچرخه سواری آچاچی همچنان می درخشد این بار علاوه بر غلامحسین کوهی که دومین دوره حضور متوالی خود را در المپیک تجربه می کرد،محمدعلی محمدی هم راهی المپیک شد تا حضور دو ورزشکار از یک شهر نگاه ها را به سمت میانه معطوف کند،در این دوره کوهی در رده تیمی به مقام 24 دست پیدا کرد.
تصویر دو اسطوره دوچرخه سواری میانه آقایان محمدی و کوهی
1980 -مسکو-(بیست و دوم) ایران شرکت نکرد
1984 -لس آنجلس-(بیست و سوم) ایران شرکت نکرد
1988- سئول -(بیست و چهارم)
به رغم دو دوره عدم حضور ایران در المپیک نوار شرکت ورزشکاران میانه ای در المپیک قطع نشد و این بار زنده یاد مسعود قدیمی در رشته کشتی فرنگی نماینده میانه در صحنه بین المللی بود که با دو پیروزی و یک شکست از گزدونه رقابت ها حذف شد،مرحوم قدیمی بر اثر مصدومیت از ناحیه نخاع و شش سال خانه نشینی در 38 سالگی چشم از جهان فروبست.
1992 – بارسلون –(بیست و پنجم)
این بار نوبت به رشته وزنه برداری رسید تا یک میانه ای در ترکیب این تیم حضور پیدا کند،مظفر اجلی که نام آشنای همه مردم است در این المپیک حضور پیدا کرد،اجلی که در وزنه برداری چهره نام آشنایی ست در ادامه روند صعودی خود توانست در 30 سالگی به المپیک راه یابد.عضو اسبق شورای شهر میانه یکی دو سال بعد المپیک از وزنه برداری خداحافظی کرد.
1996 – آتلانتا –(بیست و ششم)
بوکس هم از دیگر ورزش های المپیکی ورزشکاران میانه ای بود،بابک مقیمی فرزند فیض اله مقیمی از مربیان قدیمی تکواندوی میانه توانست در این االمپیک حضور پیدا کند تا بهترین نتیجه بوکس تا آن زمان را در این بازیها بدست آورد،مقیمی در حالی که در آستانه کسب مدال در المپیک بود بدلیل شکستگی دست بازی را به حریف بلغاری خود باخت و هشتم شد.
2000 – سیدنی –(بیست و هفتم)
بابک مقیمی که از نوجوانی عضو تیم ملی شده بود در حالی که 20 ساله نشده بود برای دومین دوره پیاپی در المپیک شرکت کرد.این ورزشکار خوش آتیه بعدها اسیر حواشی شده و از صحنه ورزش دور ماند.
2004- آتن –(بیست و هشتم)
در این دوره بعد از 28 سال دوباره دو ورزشکار میانه ای به المپیک رسیدند.
یوسف کرمی که در تاریخ تکواندو ایران نامی آشنا و غیرقابل حذف است در اولین تجربه حضور خود در المپیک توانست مدال برنز وزن -80 تکواندو المپیک را بدست آورد و از این حیث اولین ورزشکار استان باشد که مدال المپیکی در کارنامه اش دارد.
مسعود هاشم زاده هم میانه ای دیگر حاضر در المپیک آتن بود که در یک قدمی کسب مدال برنز به حریف ترکیه ای باخت و چهارم شد.
2008 – پکن – (بیست و نهم)
هاشم زاده هم جزو ورزشکاران دو دوره ای میانه می باشد که با آسیب دیدگی در دور مقدماتی از ادامه مسابقات بازماند.
در این دوره از بازیها و پیش از آغاز مسابقات، دیدار انتخابی بین هادی ساعی و یوسف کرمی برگزار شد ولی برخلاف پیروزی که کرمی مقابل ساعی بدست آورد با تصمیم مربیان و فدراسیون هادی ساعی راهی المپیک شد تا این اجحاف در حق یوسف کرمی تا سالها از یاد مردم نرود.
2012 – لندن –(سی ام)
یوسف کرمی که در المپیک 2008 سرخورده شده بود و بعد از چندین طلای جهانی و آسیایی در اوج آمادگی قرار داشت و سعی در اثبات خود داشت که برخلاف تمام پیش بینی ها در همان مراحل ابتدایی باخت و نتوانست رنگ مدال را برای دومین بار ببیند.
2016 – ریو-(سی و یکم)
شهرام محمودی خاتون آبادی که همیشه بر پسوند نامش افتخار کرده و از آن بعنوان اصالتش نام می برد بعنوان والیبالیست در تیم ملی رویایی ایران و بعد از چند دوره درخشش در لیگ جهانی راهی المپیک شد و افتخار اینکه در اولین تیم ملی المپیکی ایران حضور پیدا کند را بدست آورد.
بی شک او و برادرش بهنام نامی تکرار نشدنی در تاریخ والیبال ایران هستند.
ورزشکاران میانه در پاراالمپیک
2004- آتن
حضور دو ورزشکار میانه در رشته وزنه برداری و یک ورزشکار در رشته پرتاب دیسک نشان داد که ورزشکاران میانه در همه میادین درخشان هستند و این حضور زمانی جذاب تر شد که کاظم رجبی به خوش رنگ ترین مدال دست پیدا کرد و با مهار وزنه 242.5 کیلویی مدال طلا را بدست آورد.
دیگر وزنه بردار طلایی میانه در این بازیها سیدحبیب اله موسوی از روستای تجرق بود.(متاسفانه از ایشان تصویری پیدا نشد)
اسدالله عظیمی که اولین بار حضور در پاراالمپیک را تجربه می کرد،در رشته پرتاب دیسک پنجم شد
2008 – پکن
کاظم رجبی اینبار کاری کرد کارستان و با افزایش 22.5 کیلویی در رکورد خود، با مهار وزنه 265 کیلویی علاوه بر کسب دومین طلای پاراالمپیکی خود،عنوان قویترین مرد جهان را به چنگ کشید.
2012 – لندن
میانه نماینده ای در این دوره نداشت
2016 – ریو
اسدالله عظیمی قهرمان پرتاب دیسک جهان در 57 سالگی به جوانان درس اراده داد و بعنوان مسن ترین ورزشکار کاروان ایران برای دومین بار در مسابقات پاراالمپیک راهی ریو خواهد شد تا به افتخار آفرینی های خود ادامه دهد.
در مجموع در ادوار المپیک 8 ورزشکار میانه ای به نامهای غلامحسین کوهی(2 دوره)،محمدعلی محمدی ،مسعود قدیمی، مظفر اجلی، بابک مقیمی(2 دوره)، یوسف کرمی(2 دوره)، مسعود هاشم زاده(2 دوره) و شهرام محمودی در 6 رشته مختلف شامل ، دوچرخه سواری، کشتی فرنگی،وزنه برداری،بوکس،تکواندو و والیبال افتخار حضور داشته اند که در این میان غلامحسین کوهی و یوسف کرمی تاریخ ساز هستند یکی بعنوان اولین میانه ای حاضر در المپیک و دیگری تنها مدال آور تاریخ استان.
اما در پارالمپیک از نظر مدال آوری وضعیت بسیار عالی ست در دو دوره حضور رجبی و یک دوره حضور موسوی سه مدال طلا نصیب کاروان ورزشی ایران شده است.
جدول حضور ورزشکاران میانه در ادوار المپیک به همراه تصاویر جدید ورزشکاران
*****************
منابع:
میانه،پایتخت ورزشی - محمدعلی رستمی
سوپرگروه تلگرامی جامعه ورزشکاران میانه
سایت های فدراسیون های ورزشی